sve kategorije
EN

Početna>Znanje>Znanje

Odabir i punjenje vanjskih ruksaka

Pregleda:27 Autor: uređivač web mjestaVrijeme objavljivanja: 2020-07-05Podrijetlo:

Planinarenje, kampiranje, izleti... Sve su to aktivnosti na otvorenom koje ljudi jako vole u proljeće. Budući da se izlazi, naravno, neizbježno je ponijeti puno potrebnih stvari, pa ruksaci postaju obavezni. Dobar vanjski ruksak ne samo da ima osnovne funkcije punjenja i oslobađanja ruku, već također može održavati ravnotežu tijela i učiniti putovanje sigurnijim i udobnijim. Štoviše, može učiniti korisnike modernijim i imati učinak ugodnog raspoloženja.

Kako onda kupiti i koristiti vanjske putne ruksake? Prema riječima stručnjaka, sadašnji ruksak je uglavnom izrađen od najlona i CORDURA. Potonji je zapravo sintetička najlonska tkanina, koja ima sve prednosti najlona i otpornija je na habanje, ali nešto teža. Nakon odabira materijala, odredite kapacitet. Općenito govoreći, vanjski ruksaci s kapacitetom ruksaka većim od 50 litara usvojit će dizajn "fleksibilnog kapaciteta". Čak i nakon dugotrajnih aktivnosti, ruksak i dalje može biti čvrst, što ovu vrstu ruksaka čini prikladnim za različite aktivnosti. Međutim, mali i srednji ruksaci ispod 50 litara ne trebaju ovaj dizajn.

Važan čimbenik koji određuje udobnost ruksaka je njegov sustav nošenja. Glavna funkcija sustava za nošenje je razumno rasporediti težinu na sve dijelove tijela i izbjegavati koncentraciju težine na ramenima. Osim toga, također omogućuje podešavanje centra gravitacije kako bi se povećala ravnoteža i sigurnost tijekom rada. Srednji i veliki ruksaci obično čine sustav za nošenje sa stražnjim okvirom kao središtem, a stražnji okvir se može podijeliti na dvije vrste: vanjski okvir i unutarnji okvir.

Ruksak tipa vanjskog okvira služi za pričvršćivanje stražnje torbe na tvrdi okvir (česta je aluminijska legura), s uskim najlonskim naramenicama i remenima za fiksiranje bokova. Karakterizira ga visoko težište, otprilike na ili iznad ramena. Dizajn s visokim težištem prikladan je za nošenje po ravnoj cesti, nije prikladan za prilike koje zahtijevaju visok stupanj ravnoteže. Prednost je što je lako utovariti i uzeti predmete, a težinu mogu podijeliti ramena i bokovi, a leđa su dobro prozračena.

Ruksaci s unutarnjim okvirom nemaju vidljiv okvir izvana. Obično koriste odvojive ili skrivene bočne džepove te imaju relativno dug i uski izgled. Stoga se takvi ruksaci obično nazivaju „uspravnim ruksacima“. Uspravni ruksak ima ugrađen aluminijski okvir za oblikovanje, a tu je i pojas za kuke za prijenos dijela težine na kuk. Karakterizira ga nešto niže težište, koje se može podesiti između ramena i kukova. Pogodan je za prilike za penjanje koje trebaju održavati ravnotežu, a može spriječiti podrhtavanje ruksaka u visini ramena.

Nakon odabira ruksaka, znanje je i kako ga napuniti. Loše punjenje će utjecati na praktičnost i udobnost korištenja ili će uzrokovati pomak težišta i oštetiti ruksak. Stoga, osim kategorizacije raznih predmeta prema namjeni prilikom utovara ruksaka, treba obratiti pozornost i na sljedeća načela:

1. Postavite tešku težinu na gornju sredinu i što bliže leđima, tako da težište može biti bliže leđima kako biste izbjegli osjećaj povlačenja unatrag. Ispod se mogu staviti veliki i lagani predmeti kako ne bi utjecali na težište; osim toga, budući da su teški predmeti pritisnuti na vrh, ruksak će nakon razdoblja korištenja biti kompaktniji.

2. Nemojte stavljati tvrde predmete na stražnji dio, jer će oni izravno neugodno udariti u leđa ili čak ozlijediti leđa prilikom pada, ili zato što su tvrdi predmeti i stražnji okvir odvojeni samo slojem tkanine ruksaka, to je lako nositi krpa ruksaka slomljena.

3. Težina predmeta postavljenih na lijevu i desnu stranu ruksaka treba biti slična kako bi se izbjeglo pomicanje težišta. Kabanice, pitku vodu i druge stvari koje se koriste tijekom dana treba staviti na ili lako dostupne.

4. Postoji koncept korištenja vrećica za razvrstavanje predmeta. Stavite slične predmete ili predmete koji se koriste u isto vrijeme u istu vrećicu za lakši pristup, posebno male predmete.

5. Razvijte naviku postavljanja ruksaka na fiksnu točku, tako da ne samo da je pakiranje ruksaka brže, nego i da se stvari koje želite mogu pronaći u mračnom okruženju.

6. Pokušajte promijeniti način punjenja kako biste sveli na najmanju moguću mjeru nepotrebno vješanje izvan ruksaka, što ne samo da će utjecati na sigurnost operacije i biti neugledno.

povratna veza
povratna veza